perjantai 30. toukokuuta 2014

Lajilista karttuu: etelänkiisla, mustaleppälintu, kerttusia, kirjokerttu, idänuunilintu...

Sunnuntai 18.5

Pääsin saareen joka oli valkoinen läiskä omassa retkialueessani. Lähtö oli Kasnäsin rannasta ja venematka kesti noin puoli tuntia. Örössä oli Tarja Pajari odottamassa. Hänen ystävällisellä avustuksellaan sain kamat vietyä terveystaloon joka olisi seuraavien päivien asuntoni saaressa.


Saapumispäivänä oli idästä alkanut lämmin virtaus joten odotukset olivat korkealla. Jo kamoja viedessäni kuului matkalla satakielen, kultarinnan ja käenpiian laulua. Ekat käärmeet tulivat vastaan.


Käenpiian (Jynx torquilla) laulua kuuluu saaressa usein.


Saaressa oli saapuessani joku turistiryhmä ja sotilaspoliiseja valvomassa heitä. Pari tuntia meni sosiaalisessa jutustelussa saaresta poislähtijöitten kanssa. Iltapäivä ja ilta meni lähinnä saaren paikkoihin tutustumiseen, näkyvää muuttoa ei ollut havaittavissa.

Illalla etelässä 6 merikotkaa ilmeisesti vesilintupoikueita jahtaamassa.


Ketunleipä (Oxalis acetosella)

Lännen- eli ketokylmänkukka (Pulsatilla vulgaris)

Merikaalta (Crambe maritima) löytyy Suomessa lähinnä vain Ahvenanmaalta ja lounaissaaristosta sekä Hankoniemen hiekkarannoilta

Missä kaali, siellä perhonen (Pieris brassicae)


Maanantai 19.5


Kello herättää neljän aikaan, aamiaista ja ulos kahville. Satakieli, kultarinta, viitakerttunen, pensaskerttu, lehtokerttu, hernekerttu, mustapääkerttu ja idänuunilintu kuuluvat kahvitellessa. Pikkuhiljaa eteläkärkeen muuton seurantaan. Vähän kuikkalintuja ja jokunen valkoposkihanhipotti liikkeellä itään. Yllättävän rauhallista, kolme törmäpääskyä sentään pohjoiseen.


Idänuunilintu (Phylloscopus trochiloides) oli yksi tämän retken uusista Örö-lajeista
Mustarastas (Turdus merula)

Koska muutto oli melko vaisua meni loppupäivä saaren kiertämiseen ja pikkulintujen etsimiseen, uusina lajeina rytikerttunen, pensastasku, pikkulepinkäinen ja luhtakertunen lauloi aivan talon takana.

Pohjoiskärjessä laulujoutsen ja karikukko. Illalla sumu peitti saaren.


Tiistai 20.5


Kova sumu vielä neljän aikaan, jatkan unia vielä tunnin verran. Aamukahvilla portailla huomio kiinnittyy lähirakennuksen katolla rahisevasti laulavaan pikkulintuun, 2kv koiras mustaleppälintu laulaa innokkaasti. Aika hyvä aamun alku.


Mahdollisimman nopeasti staijaamaan, matka kuitenkin hidastavat pikkusieppo, 4 idänuunilintua, peukaloinen ja monet muut laululinnut.


Pääsen vihdoin eteläkärkeen, menossa hyvää hanhi ja kuikkalintumuuttoa. Osa hanhiparvista menee aivan vierestä. Kirjokerttu tipahtaa muutolta hetkeksi lähileppään josta bunkkerin lähellä reviiriä pitävä pensaskerttu ajaa sen matkaa jatkamaan.


Valkoposkihanhet (Branta leucopsis) muuttavat lounaiskärjen kallioita viistäen


Ilma on hieno, lämmintä ja idästä tuulee muutama metri eikä juuri pilviä. Kauempana merellä utua joten Bengtskär näkyy juuri ja juuri. Merikotkia pyörii lähisaarilla. Etelänkiisla ja ruokkiparvi kiertelemässä.


Tuulihaukka suhahtaa vierestä pohjoiseen. Jatkan seurantaa puoleenpäivään jolloin hanhimuuttokin loppui. Loppupäivä saaren kiertelyä, uutena lajina vielä mehiläishaukka.


Peippo (Fringilla coelebs) hautomassa
Valkohäntäpeuran (Odocoileus virginianus) jälkiä näkyy Örössä paljon, aina välillä myös jälkien jättäjät näyttäytyvät

Keskiviikko 21.5


Hieno tyyni aamu, samat lajit äänessä kuin eilen, pyöräillessäni etelään pari harmaahaikaraa lentää yli. Muutto on heikkoa, hiukan mustalintuja, pilkkasiipiä, allipotti, pari kaukaista hanhiparvea. Luotokirvinen lentää yli jatkaen länteen lähiluodoille. Eteläniemen tyvellä pikkutylli.


Pohjoiskärjen kallioita
Kaakkoiskärjen satama

Pikkulepinkäisiä on ilmestynyt yön aikana, helikopterikentällä 4 koirasta ja yksi naaras. Poislähtö puolen päivän aikaan.

Jouko Lundén

Ei kommentteja: