Maanantai 23.3.2015
Saavuimme Örön saareen puolenpäivän jälkeen m/s Stellan kyydissä räntäsateessa ja kovassa lounaistuulessa. Outi Sallinen ja Riitta Honkaranta olivat ensimmäistä kertaa saarella ja Heimo Mänty toista kertaa. Minulle tämä retki oli jo kuudes. Samalla kyydillä saareen kuljetettiin traktoreita ja kaivinkoneita sekä liuta työmiehiä. Pyörä alle ja maastoon; pian saatoimme huomata, että tulevan kesän retkeilyyn (veneily, mökkeily, telttailu, melonta ym.) liittyvää infraa rakennetaan parhaillaan. Muutostöiden ihmettelyn lisäksi teimme myös lintuhavaintoja; lajeja eka päivälle kertyi yhteensä 23, parhaimpia lajeja olivat selkälokki, tukkakoskelo ja yhdeksän merikotkaa. Ja nisäkkäitäkin tarkkailimme – mm. minkin näimme uimassa.
Stella-aluksen "neitsytmatka" Örön saarelle 23..3.2015. Mukana työkoneita ja työmiehiä sekä neljä TLY.n lintutarkkailijaa |
Kuvassa Mauno Mustakangas, Outi Sallinen ja Heimo Mänty tuulisessa säässä, takana Stellan neitsytmatka Kasnäsin satamasta Öröhön. |
Tiistai 24.3.
Aamu valkeni aurinkoisena, mutta kova lounaistuuli teki ilman koleaksi. Kolmisen tuntia kuitenkin staijattiin eteläkärjessä. Haahkamuutto oli alkanut. Päivän aikana havaitsimme noin 400 haahkaa - osa niistä lensi itään, suurin osa kohti pohjoista - noin 50 lintua uiskenteli paikallisena eteläkärjen ympärillä. Merikotka raahaamassa noin kolmen metrin pituista oksaa oli hauska havainto, vaikka lintu sen pudottikin hetken kuluttua. Olikohan se aloittanut pesänrakennuksen? Majapaikan keittiön ikkunan takaisella ruokinnalla näimme lukuisten tiaisten lisäksi kaksi punatulkkua, seitsemän peippoa ja yhden hemponkin. Ruokinnan jyviä verottivat ahkerasti myös kaksi myyrää - punaruskeasta selästä päätellen olivat metsämyyriä. Toisen päivän lajimääräksi saimme 36.
Kyhmyjoutsenia Örön saaren pohjoisrannalla (kaikkiaan 46) |
Aamulla Outi ja Riitta havaitsivat pähkinänakkelin ruokinnalla. Eteläkärjessä näimme jälleen haahkoja muuttomatkalla pohjoiseen; sama pyrkimys oli tukkakoskeloilla, pilkkasiivillä, alleilla sekä töyhtöhyypillä; myös kurkia tuli etelän suunnalta. Riskilä, ampuhaukka, isolepinkäinen hiirihaukka ja metsähanhet olivat uusia retkilajejamme. Päiväkahvin jälkeen ajelimme pyörillä eripuolilla saarta, vaikka välillä satoikin sankasti. Löysimme jälleen lepakoita parista bunkkerista, Outi varsinkin oli aivan innoissaan; “Ihania lepakoita”. Vierasvenesataman laitureiden rakennustyö oli jo hyvällä alulla ja jätekatoksen rakenteita oli myös pystytetty. Ilta päättyi pöllöjen kuunteluretkeen, kunhan ensin oli lämmitelty saunan kipakassa löylyssä. Pöllöjä emme nyt valitettavasti kuulleet.
Torstai 26.3.
Aamulla herätessämme totesimme, että sähköt olivat katkenneet yön aikana. Aamukahvi jäi myös haaveeksi, kun vettä ei myöskään tullut. Ei auttanut muu kuin juoda kylmää mehua ja syödä leipää. Eteläkärjessä jatkui kova itätuuli. Haahkamuutto oli tänään vähäisempää, mutta kurkia tuli etelästä useita kymmeniä. Aamulla saimme ihailla myös hienoa haloilmiötä; auringon ympärillä oli 22° rengas ja ns. sivuauringot. Lyhyt horisonttirengas ja 46° rengas näkyivät heikosti. Vielä oli näkyvissä 22° yläsivuava kaari. Keskipäivällä olikin aika siivota ja pakata tavarat. Taksiveneen kyydissä pääsimme turvallisesti mantereelle. Auton keula suunnattiin kohti Turkua; Björkbodan peltoaukealta löysimme vielä runsaasti hanhia. Meri-, metsä-, tundra- ja kanadanhanhien lisäksi yksi valkoposkihanhi kartutti päivän lajilistaa. Kaikkiaan havaitsimme neljän retkipäivän aikana saarella 50 lintulajia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti