maanantai 25. toukokuuta 2015

Käki, satakieli ja valkoposkimuuttoa

Teksti, kuvat ja äänitteet Mauno Mustakangas

Perjantai 15.5

Saavuin jälleen Örön saarelle metsähallituksen nopealla veneellä. Lähtö Kasnäsistä oli jo 7.15, joten Turusta piti lähteä jo viiden jälkeen aamulla. Majoituin jo edelliseltä käynniltä tuttuun rantasaunaan. Koko päivän sää vaihteli auringonpaisteesta tihkusateeseen. Tuuli aika navakasti luoteesta, joten muuttoa ei juuri ollut. Sentään yksi piekana kaarteli vastatuuleen. Pikkulintuja oli jonkun verran saapunut: herne- ja mustapääkerttuja, peippoja, pajulintuja, rastaita ja kaksi leppälintua. Kolme satakieltä, pari tiltalttia ja laulurastas lauloi.

Saareen oli ilmestynyt neljä suurta hakkuukonetta ja puita oli alettu kaataa. Tarkoituksena on estää nummimaiseman umpeenkasvu ja taata runsaalle perhoslajistolle hyvät elinolosuhteet. Ensimmäiset veneet olivat jo saapuneet melkein valmiiseen vierasvenesatamaan. Uusi jätekatos oli myös valmiina.






 Illalla kävin kuuntelemassa, josko kuuluisi pöllöjä tai muita yölaulajia. Lehtokurppa lensi soidinlentoa ja Storvikenin ruovikosta kuului ääntä, jonka otaksuin kuuluvan liejukanalle. Myöhemmin sain tietää, että samalta paikalta oli kuultu pikkuhuitti.

Lauantai 16.5

Aamu valkeni aurinkoisena, mutta pohjoistuuli teki ilman aika viileäksi. Eteläkärjessä olin kolmisen tuntia yhdessä Sampo Kuntun ja Lauri Nikkisen kanssa, mutta mainittavaa muuttoa ei ollut. Muutamia pilkkasiipiä ja yhden muuttohaukan havaitsimme. Välillä kävimme kuvaamassa täydessä kukassa olevia kylmänkukkia. Palokärki uikutti lähimetsässä. Päiväkahvin jälkeen lähdin vierasvenesatamaan katsomaan, onko uusia veneitä tullut. Muutamia moottoriveneitä ja viisi kanoottia oli satamassa. Pikkusieppo lauloi Storvikenin pohjoispuolella.



Löysin 6 tuuman kasarmin läheltä rantakalliolta muistolaatan 70-luvulla tapahtuneesta traagisesta tapauksesta. Marraskuussa 1978 erään perheen kolme- ja kuusivuotiaat pojat olivat lähteneet kaksistaan leikkimään rantakalliolle. Kun poikia ei kuulunut takaisin, heitä oli lähdetty etsimään ja molemmat oli löydetty hukkuneena. Rantakallioista löytyi myös kiveen hakattuja nimiä ja vuosilukuja.




Sunnuntai 17.5

Aamulla herätessäni käki kukkui komeasti ja laulurastas lauloi. Tänään muuttoa oli selvästi enemmän. Muutamia satoja kuikkalintuja muutti komeasti eteläkärjessä, suurin parvi 46 kuikkaa. Retkilajeiksi sain karikukon, keltavästäräkin, merikihun ja merimetson. Merimetsoja vain kaksi lintua koko retken aikana. Noin 50 linnun parvi suosirrejä lenteli luodolla eteläkärjen edustalla.
Sampo ja Lauri lähtivät puolen päivän aikaan pois. Kurki pesii todennäköisesti saaressa, koska yksinäinen lintu on näkynyt jokaisena päivänä. Edellisellä käynnillä kurkipari hiippaili Storvikenin ruovikossa, joten olisiko niillä pesä siellä.



Maanantai 18.5

Aamulla puoli seitsemän aikaan menin pohjoiskärkeen, koska puoliltapäivin minun piti lähteä mantereelle. Heti näin ison parven valkoposkihanhia muuttavan matalalla pohjoiskärjen ohi koilliseen. Yli kolmesataa lintua laskin tässä parvessa ja lisää tuli koko ajan. Seitsemässä parvessa laskin yhteensä 1390 valkoposkihanhea. Olisi pitänyt nousta aikaisemmin niin summa olisi varmaan suurempi. Yhteysalus m/s Stella saapui puoliltapäivin kyydissään taas kuorma-auto ja yksi pakettiauto. Ne kävivät purkamassa lastinsa ja pääsin palaamaan kotiin.

Kävin Örössä yhteensä kahdeksan kertaa ja havaitsin 138 lajia. Parhaimpia lajeja olivat maakotka, suopöllö, tundrakurmitsa, kirjosiipikäpylintu, ruokki, pikkusieppo, nokkavarpunen ja lapinsirkku. Jatkossa tulen käymään vielä monta kertaa, niin hieno paikka tämä saari mielestäni on.


Ei kommentteja: