tiistai 1. heinäkuuta 2014

Päiväretki 25.6.2014

Osallistuin 25.6.2014 Varsinais-Suomen liiton kesäretkelle, jonka vierailukohteena oli Örö. Päivälämpötilat olivat pysyneet tovin ennätysalhaisina. korkeimmillaan 12⁰C tuntumassa, mutta Öröseen tullessamme aurinko alkoi paistaa, ja ilma lämpeni vähintään viisi astetta. Kiersin eteläiseltä laiturilta kylän ja prikaatilaisten uuden asuinpaikan kautta keskusnummen pohjoispuolelle, mistä kiersin nummen teitä myöten vastapäivään ja käväistyäni Balgetin N-reunassa palasin kylään. Kolmen tunnin aikana listalle kertyi 42 retkenlajia. Harmaasorsanaaras poikueineen oli ainoa näkemäni Anas-laji, ja varpuslintujen suurin lauluinto oli laantumassa. Eniten äänessä oli peippoja ja pajulintuja, pari käpylintuporukkaa miehitti nummen W-reunan männikköä; 9 pensaskerttua, 4 lehtokerttua ja yksi kirjokerttu ilmoittivat läsnäolostaan joko ääntelemällä tai näyttäytymällä; 2 satakieltä ja yksi kultarinta jaksoivat laulaa ja yksi satakieli hiittaili ryteikön piilossa; rytikerttunen tankkaili säkeitään uuden majapaikan edustan ruoikossa ja käki teki viimeisiä kukuntojaan saaren sisäosissa.

Kirjokertusta olin jo kuullut sekä negatiivisia havaintoja, että yksittäishavainnoista kasarmin (kylän) ympäristöstä. Yksi yksilö rätisi kylässä Holmenin kallion S-puolelta, mistä oli aiempi havainto tapaamaltani turistiryhmän oppaalta Atte Lindqvistiltä. Jaakko Kullberg kertoi teletornin lähellä tehdystä havainnosta. Kyläympäristössä saattaa täten olla kaksikin reviiriä. Esko Sorakunnas oli havainnut kirjokertun ennen rantautumistamme Balgetin ääressä, ja Jari Laitasalo onnistui jo 18.6.2014 rengastamaan vanhan kirjokertun Balgetin eteläpuolisen itään aukeavan hiekkarantalahden rantametsästä. Näin Jouko Lundenin yksittäishavainto muutolta pysähtyneestä kirjokertusta sai hieman jatkoa…

Pohjoispuoleisessa Vänön saaressahan on ainakin menneinä vuosina ollut kohtuullinen kirjokerttukanta, joten miksei myös Örössä.
Jari ja kirjokerttu (Sylvia nisoria)
Ari Linna

Ei kommentteja: