torstai 10. huhtikuuta 2014

Örön lintuprikaati -alkio


Olen julkaissut kirjan Ahvenanmaan itäisen saarikunnan, Kökarin, linnuista. Sen pohjana oli lintuharrastustyö, josta harrastajien avustamana keräsin täydelliset havainnot yli sadalta saareen vuoden eri kuukausina tehdyltä retkeltä (Ari Linna, 2007, Lintujen Kökar, saaristolintuja ennen ja nyt / Fåglarnas Kökar, skärgårdskommunens fåglar förr och nu, PQR , Pakett-kirjapaino/tryckeri, Viro/Estland 2007).

Metsähallituksen Jouko Högmander julkisti 26.3.2014 ulkomeren laidalla sijaitsevan saaren, Örön entisen varuskuntasaaren osalta samankaltaisen selvityspyynnön. Hän viestitti Turun Lintutieteellisen yhdistyksen Ukuli-internetverkossa: ”Etsimme 2-4 lintumiehen ryhmää, joka olisi valmis vuoden ajan retkeilemään esim. kerran kuukaudessa Kemiönsaaren Örössä, keräämään havaintoja, raportoimaan näkemästään ja kirjoittamaan siitä arvostetussa lintulehdessä, esim. Ukulissa. Metsähallitus järjestää luvat ja majoituksen sekä voi jossakin määrin auttaa kuljetuksissa. Yhteistyö edellyttää ryhmältä sitoutumista hankkeeseen.”


Kävi selväksi, että entiset ja nykyiset Kökarin ystävät voisivat auttaa tehtävän läpiviennissä. Jouko Högmander vastaanotti myös muutaman suoran yhteydenoton TLYn jäsenistöltä. Syntyi alkio, josta saattoi kasvaa luotettava havainnoitsijajoukko.

Örön tutustumiskäyntini järjestyi 8.4.2014 tiistaina metsähallituksen asiantuntijaväen matkatessa saareen suunnittelemaan varuskunnalta perityn rakennuskannan käyttöä, energia- ja LVI-ratkaisuja sekä sataman kunnostusta sitä silmälläpitäen, että kun saari avattaisiin turismille vuoden 2015 alusta, sillä olisi palveluvarustusta ottamassa vastaan turisteja. Silloin olisi hyvä olla myös käsitys Örön linnuista, ja siihen liitettynä jatkosuunnitelma saaren lintu-/luontoturismipalveluiden kehittämiseksi.

Örö on sima, joka pantiin näillä päätöksillä lintuharrastuksen osalta käymään: syntyykö lopulta simaa, kiljua vai kuohujuomaa, se selviää tulevien kuukausien ja vuosien saatossa. Idän puolella samalla leveysasteella oleva Hankoniemi ja lännen puolella samalla leveysasteella olevat Jurmon ja Utön saaret kuuluvat joka tapauksessa Suomen tunnetuimpiin ja lajirikkaimpiin lintu-/luontomatkailukohteisiin. Kaikki nämä kolme kohdetta houkuttelevat Baltiasta kenties harvinaisempiakin vierailijoita ja toimivat levähdysalustoina syksyllä idästä länteen käyvälle, saman kalenterivuoden heikon suuntavaiston omaavien idänihmeiden armadalle. Uskon, että Örö tulee tuomaan lintuharrastajilleen paitsi unohtumattomia elämyksiä tavallisten lajien parissa, myös velvoitteita harvinaisuushavaintoja tarkastavien komiteoiden (aluerariteettikomitea ja rariteettikomitea) suuntaan.

Mielenkiintoista on myös seurata Suursaarimaisesti armeijan sivutoimenaan suojelemien, vanhuuteen kasvaneiden metsien lajistoa, miten selviä ja minkä lajiryhmien suosimia muuttoreittejä saaren ohi kulkee, ja muuttuuko syys- ja kevätmuuton raja Örössä leutoina talvina yhtä häälyväksi käsitteeksi, kuin mitä se on lauhoina talvina Kökarin länsipuolisen syvän Kökarsfjärdenin pitkään säilyvässä lämpövuossa.

Jos kevät, kesä ja syksy ovat nyt ensin mielenkiintoisia, on esimerkiksi Utö jo nykyisellään hyvä esimerkki siitä, että lintu-/luontoturistin ja mielenkiintoisia lintuja saa saareen vierailijoiksi hyvällä palvelulla myös talven puolella. Ravinto on linnuille tällöin avainasemassa, ihmisille ruoka ja majoitus. Toivottavasti kummatkin kattaukset ajan oloon onnistuvat myös Örössä.

Retkikavereistani Liisa Puhakka ehdotti blogin perustamista Örön havaintojen ja kokemusten yhdeksi julkaisukanavaksi. Pohdimme eilisen puolella sille nimeä. Tämä nyt 9.4.2014 01:35 päättämäni tarina lienee ensimmäisiä Örön lintuprikaati – Örö Bird Brigade blogiin pyrkiviä. Liisa saa päättää kelpaako, hän kun on tarjoutunut toimimaan blogin editorina – jään vain miettimään, onko kyse blokista vai plokista. Kun Turussa aikoinaan ponkattiin, muualla bongattiin. Turussa järjestettiin muun muassa kevätponkauskisoja, ja Kuusamon lintumatoniin turkulaisharrastajat saivat lanseerattua nimityksen Kuusamon ponkokisat kisojen alkutaipaleilla.

Örön kevätponkaus aukesi edellispäivän puolella 35 lintulajilla. Kirjasin havainnot BirdLife Suomen Tiira-sivustolle.

Ari

Ei kommentteja: