keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Pääsiäinen Örössä 2.-6.4.2015

Teksti: Ina-Sabrina Tirri, Kuvat: Ina-Sabrina Tirri ja Antti Kause

2.4. Saavuimme Kasnäsin satamaan puoli kahden aikoihin iltapäivällä. Vene tuli laituriin, kun tavarat oli saatu autosta. Meriharakka vuodenpinnaksi. Venematkalla haahkoja näytti jo saapuneen runsaasti. Pääsiäisen Örössä työskentelevät Metsähallituksen työmiehet tarjoutuivat kuljettamaan tavarat perille, joten ei tarvinnut muuta kuin pyöräillä perässä. Tällä kertaa retkeläisiä oli vain kaksi, vaikka muitakin oli yritetty saada lähtemään mukaan. Antti Kause oli saarella linturetkellä ensimmäistä kertaa, ja minulle tämä oli toinen kerta. Heti majoittumisen jälkeen pyöräilimme eteläkärkeen staijikallion maisemia katsomaan. Myöhemmin kävimme myös pohjoiskärjessä, josta lähti kaksi lehtokurppaa, sekä illalla kylän suunnassa mulelimahdollisuus mielessä.


3.4. Herätys kuudelta, ja heti aamiaisen jälkeen eteläkärkeen staijaamaan. Lämpötila +3 astetta ja tuuli 7 m/s, mutta tuntui heikommalta, koska metsä suojasi pohjoistuulelta. Haahkoja muutti lähietäisyydeltä koko ajan saaren eteläpuolelta itään. Etelä- ja länsipuolella liikkui paikallisia haahkoja. Lajisto oli kohtalaisen monipuolista vesilintujen osalta. Kaksi ristisorsaakin muutti kärjen edestä, ja lisäksi nähtiin kolme paikallista yksilöä. Tukkakoskelo oli haahkan jälkeen runsain sorsalintulaji. Tyllit ruokailivat luodoilla. Isolepinkäinen lauloi koivun latvassa staijikallion takana. Lähiluodolla lepäili koko päivän kuutti, ja lisäksi kauempana näkyi useita muita hylkeitä. Aamulla eteläkärjessä oli myös jonkinmoista pikkulintumuuttoa, tosin suuntana SW: peippoja, keltasirkkuja, hemppoja, viherpeippoja, pajusirkku, urpiaisparvi, muutama västäräkki, kolme tikliä, niittykirvisiä sekä kolme muuttavaa ja yksi paikallinen luotokirvinen. Puoli kahden aikaan takaa kuului erikoisempi ääni, ja hetken kiikaroinnin jälkeen löysin mulelin, joka lennähti juuri tolpan päähän istumaan. Se siirtyi muurin päälle, jossa viipyi jonkin aikaa ennen katoamistaan kivirakennelmien taakse. Iltapäivällä vielä havainnointia sataman suunnalla kylän talojen luona, jossa olikin saaren paras paikallisten lintujen kerääntymä. Kolme puukiipijää lauloi ja punarintoja kuului useita. Havaittiin myös peukaloisia ja pikkutikka. Ruokailun jälkeen pyöräily pohjoiskärkeen, ja illalla pihassa lintujen kuuntelua nakkelin toivossa.



4.4. Aamulla räntäsateessa pyöräilemään eteläkärkeen. Sade kuitenkin loppui perille päästyä. Haahkoja muutti samaa tahtia kuin eilen. Pientä sadekuuroa tuli välillä, mutta muuten keli oli hieno ja näkyvyys hyvä. Kaksi harmaasorsaa lensi kaukana länsipuolella ja kaksi muuta löytyi lähiluodon takaa. Taveja näkyi neljä ja haapanoita parikymmentä paikallisina. Kolmen uivelon muuttoparvi ohitti eteläkärjen hienosti. Itäpuolen petolinjaa pitkin muutti hiirihaukkoja ja pieni töyhtöhyyppäparvi. Kylälle oli ilmestynyt toistasataa peippoa ja runsaasti mustarastaita.


5.4. Saarirallipäivä. Aamuksi taas eteläkärkeen. Tuuli melko kovaa pohjoisesta ja lämpötila oli hädin tuskin nollan yläpuolella. Lajeja kuitenkin kertyi kohtalaisen hyvin. Aamupäivällä satoi hetken räntää, kuten pääsiäiseen kuuluukin. Puolenpäivän aikoihin komppasimme kylän ja sataman aluetta, tuloksena sama pikkutikka kuin aiempinakin päivinä, peukaloisia, puukiipijöitä sekä muuta pikkulintuosastoa. Peippoja ja mustarastaita oli selvästi vähemmän kuin eilen. Sitten vuorossa oli pohjoiskärki, josta tulikin päivälle hyvin lajeja. Ristisorsakin saatiin lopulta rallilajiksi. Lisäksi näkyi kurkimuuton alkua, metsähanhiparvi, pari muuttavaa varpushaukkaa ja toinen isolepinkäinen. Menomatkalla lentokentän aukealla viihtyi erikoisen vaalea hiirihaukka. Käyminen Balgetin rannassa tuotti lopuksi vielä uuden retkipinnan, kun pikkukäpylintu lensi puun latvaan. Lehtokurpan puuttuminen tältä päivältä yrityksestä huolimatta aiheutti sen, että lajimäärä (63) ei riittänyt mitalisijoille, kun Jurmo ja Halias menivät tasatuloksella yhdellä lajilla ohi. Rönski oli sateesta huolimatta omilla luvuillaan Kökar kannoillaan. Ohtakari sentään jäi kisassa kauas taakse.



6.4. Lähtöpäivänä meri oli täysin tyyni. Sää oli aurinkoinen ja tuntui aivan erilaiselta kuin eilinen kolean tuulinen ilma. Aamulla jälleen eteläkärjessä staijaamassa. Haahkamuutto oli vähäisempää kuin edellisinä päivinä, ja suuntautui idän lisäksi myös länsipuolelta pohjoiseen. Tyyneltä merenpinnalta oli helppo löytää useampia ruokkeja ja riskilöitä sekä vuodenpinnaksi härkälintu. Myös talvipukuinen kaakkuri kellui meressä. Harakkakin ilmaantui jostain saarelle. Monet muuttavat pikkulinnut yrittivät edelleen suunnata lounaaseen. Asio-pöllö tuli mereltä vastavalossa ja laskeutui lähiluodon kallionhuipun taakse, jonne jäi. Kolme muuttavaa kangaskiurua sekä pyrstötiainen staijikallion takana olevassa koivussa olivat myös mukavia havaintoja. Puolenpäivän aikoihin piti sitten palata majapaikkaan pakkaamaan ja syömään ennen paluuta mantereelle. Retken päätöksenä kylältä löytyi retken toinen muleli. Se lähti lentoon talon kulmalta, kun olimme pyöräilemässä satamaan. Paluumatka sujui taksiveneen kannella melko tyynessä kelissä. Havaitsimme saarella pääsiäisen aikana 86 lintulajia.


Ei kommentteja: