sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Petomuuton etulinjassa 12.-15.9. 2014

Kolme konkaria - Esko Joutsamo, Osmo Kivivuori ja Mauno Mustakangas viettivät kesäisen pitkän viikonlopun Örön linnakesaarella perjantaista maanantaihin. Sekä tulo- että menomatka sujuivat Metsähallituksen raivausporukan venekyydillä Kasnäsistä. Perillä majoituttiin Sotkaan, mikä tarjosi siistin, kodinomaisen tilan. Ruokaa ja juomaa oli juuri ja juuri riittävästi mutta se oli hyvää.

Koko jakso oli sääoloiltaan kesäisen lämmin ja vaihtelevista suunnista heikkotuulinen. Yllättäen pahimmaksi riesaksi osoittautuivat syksyisen äreät hyttyset, joita oli varsinkin aamutuimaan eteläkärjessä pilvin pimein - staijaus meni ajoittain pelkäksi huitomiseksi. Hyttyskarkotteita yksi ja toinen oli ajatellut ottaa mukaan mutta eihän niitä nyt enää syyskuun puolivälissä… Myös punkkeja saatiin kerättyä, etenkin punkkien suosikkikohde EJ:stä niitä saatiin noukkia pahimmillaan 5-6 kpl.

Västäräkit (Motacilla alba) nauttivat Örön tiheistä hyttyspilvistä huomattavasti enemmän kuin prikaatilaiset.

Päivät aloitettiin aamustaijilla eteläkärjessä ja lounaan jälkeen käytiin eri kohteissa, lahdilla, metsäkomppausta ja pohjoiskärjessä. Myös Holmenin tykkikallio osoittautui hyväksi paikaksi etenkin petomuuton seurannassa.

Lintuhavainnot on viety Tiiraan. Pääosassa olivat petolinnut, varpushaukat olivat menopäällä kuten muuallakin viikonloppuna. Osa linnuista meni kärjen yli aivan puita ja äijien päitä hipoen, osa taas otti korkeutta saaren keskiosan nosteissa häviten lopulta taivaan sineen. Buteot ja suohaukat tekivät samoin, sinisuot kuitenkin myös tyypillisesti saalistus/matkalennossa matalalla puiden välissä. Merikotkia näkyi sekä istumassa luodoilla että lentämässä eri suuntiin ja taivaalla kaartelemassa. Kurkimuutto ei ainakaan nyt mennyt tätä kautta, vain kolme parvea sunnuntai-iltana.

Vesilintupuolella hallitsivat haahka, merimetso ja kyhmyjoutsen. Etelä- ja länsipuolella oli suuria, monenkirjavia koirashaahkalauttoja. Pari härkälintua, yksinäinen sepelhanhi ja muutama mustalintujen muuttoparvi täydensivät lajilistaa. Pikkulintuja oli vähän -paitsi hippiäisiä - ja rastaat loistivat poissaolollaan. Peipot ja vihervarpuset olivat vasta aloittamassa muuttoa. Kahlaajahavikset jäivät yksittäisiksi. Retken lopetus sujui komeissa merkeissä: maanantaina klo 13 ilmestyi kylän ylle nuori maakotka kaartelemaan samaan nosteeseen yhdessä merikotkan, kahden korpin ja varpushaukan kanssa. Oltuaan yli puoli tuntia metsän reunan takana huilaamassa se palasi esittelemään itseään läheltä ja kaukaa Holmenin kalliolla seisoville orneille. Välillä molemmat kotkalajit ottivat pikku matsia lentotaidossa ja maakotka kyllä näytti olevan niskan päällä.

Eteläsataman lähellä oleva veneennostovinssi.

Örön lajilista karttui retken aikana viidellä, uusia olivat kana- ja hiirihaukka, maakotka, kapustarinta ja lapinsirkku.

Hyvä retki ja på återseende,

Esko Joutsamo

Ei kommentteja: