keskiviikko 20. elokuuta 2014

Yksin autiolla saarella

Perjantai 15.8.

Saavuin Örön saareen perjantaina kymmenen paikkeilla kauniissa säässä. Saaressa ei ollut ketään muita. Pyöräilin majapaikkaan tavaroitteni ja ruokakassin kanssa. Lähdin kiertelemään saarta ja havaitsin päivän aikana 42 lajia. Merimetsoja oli runsaasti samoin kyhmyjoutsenia. Kolme merikotkaa ja 9 harmaahaikaraa oli Balgetilla. Yllättävin laji oli nokkavarpunen (uusi laji Örön lajilistaan). Peukaloisia havaitsin kolme ja töyhtötiaisia neljä. Kahlaajia oli aika vähän ja petolintuja vain yksi tuulihaukka, yksi nuolihaukka ja kolme varpushaukkaa.

Kanervat olivat komeassa kukassa saarella

 
Lauantai 16.8

Aamulla 7 paikkeilla staijasin majapaikan vieressä olevalla kalliolla runsaan tunnin. Merimetsoja lensi yli kaksi isoa parvea, yhteensä vajaa kolmesataa lintua. Haara- ja räystäspääskyt istuivat sähkölangalla aamuauringossa puhdistamassa höyheniään. Molempia lajeja useita kymmeniä. Aamiaisen jälkeen lähdin pyöräilemään saaren pohjoisosaan. Matkalla näin ja kuulin paljon pikkulintuja mm. hippiäisiä, töyhtötiaisia, tali- ja sinitiaisia, metsäkirvisiä, keltavästäräkkejä. Yksi nuolihaukka, kaksi merikotkaa ja kaksi käenpiikaa näkyi myös. Saaren pohjoiskärjessä laskin haahkoja noin 1300 ja kyhmyjoutsenia 112 lintua. Sade keskeytti havaintojen tekemisen ja minun olikin palattava kämpälle.

Ajoneuvojen ja kuljetusvälineiden luovaa yhdistämistä
Sateen jälkeen lähdin ajelemaan eteläkärkeen. Laskin lisää kyhmyjoutsenia ja sain päivän summaksi 155. Löysin vain viisi nuorta lintua. Sitten olikin aika palata syömään ja saunaa lämmittämään. Ihan hyvä sauna olikin, olut maistui mutta vihta puuttui.

Vielä on kesää jäljellä

Kun yöllä neljän paikkeilla kävin ulkona, kuulin kuinka heinäsirkat sirittivät. Hain äänityslaitteen ja sainkin hyvän äänitteen.



Sunnuntai 17.8

Hienot säät jatkuvat. Koko päivän vallitsi aivan tyyni, lämmin ja aurinkoinen ilma. Vasta illalla seitsemän paikkeilla satoi lyhyen kuuron. Tänään havaitsin hyönteissyöjiä selvästi enemmän kuin aikaisempina paivinä ja myös varpushaukkoja oli enemmän. Parhaita lajeja olivat käki, kolme peukaloista, pikkutikka ja kultarinta. Sain äänitettyä  peukaloisen ja kultarinnan varoitusääntä. 49 lajia tänään samoin kuin eilen. Näin myös ison rantakäärmeen ja onnistuin ottamaan siitä kännykkäkameralla muutamia kuvia.

Rantakäärme poseerasi kameralle







Maanantai 18.8

Yöllä ja aamulla satoi rankasti ja ukkonen jyrähteli. Aamiaista laittaessani sähköt katkesivat hetkeksi. Laitoin kuitenkin sadevaatteet päälle ja lähdin ulos. Suuntasin saaren länsirannalle koska ajattelin että kovalla etelätuulella voisi olla lintujen muuttoa. Ja niin olikin, ensimmäinen kunnon muuttopäivä. Lokkeja ja tiiroja sekä kahlaajia muutti navakkaan vastatuuleen. Eniten oli kalalokkeja ja kalatiiroja, myös selkälokkeja muutti muutamia. 10 tundrakurmitsaa lensi aivan veden pinnassa etelää kohti (uusi Örö-laji). Huomenna onkin viimeinen päivä saaressa, kuuden aikaan pitäisi veneen tulla hakemaan.

Tylli (Charadrius hiaticula) sinisimpukkavuorella


Tiistai 19.8.

Tänään on vuoroin satanut rankasti ja vuoroin aurinko paistanut. Lokkien ja tiirojen muutto jatkui tänään. Uusia retkilajeja sain mustaviklosta, pilkkasiivestä ja kirjosiipikäpylinnusta (uusi Örö-laji). Peippoja ja hysyjä oli tullut lisää saareen. Sitten olikin aika pakata tavarat kärryyn ja ajella satamaan. Satamassa venettä odotellessa sain vielä muutaman havainnon vihkoon. Hieno viiden päivän jakso Örössä, syyskuussa uudestaan.

Rakennuksia eteläisen sataman lähellä


Mauno

Ei kommentteja: