maanantai 15. kesäkuuta 2015

Blogia ei enää päivitetä – The blog will not be updated anymore

Örön saari avattiin kaikille retkeilijöille kesäkuun alussa 2015. Tätä blogia ei enää päivitetä, mutta prikaatilaisten kokemukset huhtikuulta 2014 toukokuun loppuun 2015 löytyvät näitä sivuja selaamalla – toivottavasti ne tarjoavat inspiraatiota ja vinkkejä linturetkeilylle Örössä. Käytännön tietoa esimerkiksi majoituksesta ja kulkuyhteyksistä löytyy mm. täältä ja täältä.

Örö Island was opened for the general public in the beginning of June 2015. This blog is not updated anymore, but experiences of the Brigadiers from April 2014 to May 2015 can be found browsing these pages. Hopefully they provide inspiration and tips for your birdwatching trips at Örö. Practical information e.g. about accommodation and transportation can be found e.g. here and here.

Örön polut odottavat askeleitasi! – Örö’s paths await your footsteps!

SPRING 2015

Text: Ari Linna and Liisa Puhakka

Dear readers of the Bird Brigade blog. This summary wraps up the last period of the Örö Bird Brigade year, spring 2015. As of June 2015, the island now welcomes all tourists, and while birdwatching in general at Örö Island, as part of the Archipelago National Park, is hopefully merely starting, our mission as a “vanguard” is now at an end.


torstai 11. kesäkuuta 2015

Sepelsieppo - Lintuprikaatin 190. laji

Lintuprikaatin viimeinen retki Örön saareen - 22.-25.5.2015, retkeilijänä Harri Wallenius - toi listallemme uutena lajina kuvassa näkyvän sepelsiepon. Kaikkiaan retken lajimäärä oli 87.



maanantai 25. toukokuuta 2015

Käki, satakieli ja valkoposkimuuttoa

Teksti, kuvat ja äänitteet Mauno Mustakangas

Perjantai 15.5

Saavuin jälleen Örön saarelle metsähallituksen nopealla veneellä. Lähtö Kasnäsistä oli jo 7.15, joten Turusta piti lähteä jo viiden jälkeen aamulla. Majoituin jo edelliseltä käynniltä tuttuun rantasaunaan. Koko päivän sää vaihteli auringonpaisteesta tihkusateeseen. Tuuli aika navakasti luoteesta, joten muuttoa ei juuri ollut. Sentään yksi piekana kaarteli vastatuuleen. Pikkulintuja oli jonkun verran saapunut: herne- ja mustapääkerttuja, peippoja, pajulintuja, rastaita ja kaksi leppälintua. Kolme satakieltä, pari tiltalttia ja laulurastas lauloi.

Saareen oli ilmestynyt neljä suurta hakkuukonetta ja puita oli alettu kaataa. Tarkoituksena on estää nummimaiseman umpeenkasvu ja taata runsaalle perhoslajistolle hyvät elinolosuhteet. Ensimmäiset veneet olivat jo saapuneet melkein valmiiseen vierasvenesatamaan. Uusi jätekatos oli myös valmiina.

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Päästäänkö kahteensataan?

Örö-listallamme on tällä hetkellä 188 lajia. Viimeisin tulokas on ylemmän kuvan turkinkyyhky, joka vieraili Sotkan ruokinnalla 4.5.2015. Alemman kuvan peltosirkku oli samoilla apajilla 5.5.2015.


maanantai 4. toukokuuta 2015

Örön saaren muutostyöt loppusuoralla

Turun sanomien uutisvideo Öröstä löytyy täältä.

Pressan saunassa 20.-23.4.2015

Mauno Mustakangas ja Olavi Nurmi majoittuivat retkellään 20.-23.4. poikkeuksellisesti Presidentin saunassa.

Teksti ja kuvat: Mauno Mustakangas

Maanantai 20.4

Saavuimme Olavi Nurmen kanssa taksiveneen kyydissä Öröseen. Meidän lisäksemme mukana oli yhdeksän rakennusmiestä ja monta painavaa työkalulaatikkoa. Saaressa oli ennestään työmiehiä, traktoreita ja kaivinkoneita. Tavaramme kuljetettiin traktorin kauhassa saaren pohjoispäässä olevaan saunarakennukseen, koska kaikki muut majoitustilat olivat täynnä. Etukäteen ei ollut oikein tietoa minkälainen majoitustila on, mutta se osoittautui ihan tyydyttäväksi. Kaksi henkeä mahtuu nukkumaan, hätätilassa pari lattialle jos on patjat mukana. Laitoimme sähköpatterit lämpenemään ja jääkaapin kylmenemään. Jääkaapin ovi ei tosin meinannut pysyä kiinni, mutta laitettiin kivi pönkäksi niin johan pysyi. Kaksilevyinen sähköhella oli myös keittonurkkauksen varusteena, mutta sen toinen levy ei toiminut. Avotakkaa emme kokeilleet. Puuvajan päädyssä on puucee.

tiistai 14. huhtikuuta 2015

Sarvipöllöjä revontulien valossa 16.-19.3.2015

Ilkka Sten ja Pirkko kara retkeilivät Örössä 16.-19.3.2015. Muutto oli vähäistä; syynä ehkä vastatuuli ja retken aikainen ajankohta. Haahkamuutto oli vielä niukkaa, mutta ensimmäiset parit olivat jo ehtineet Kasnäsiin torstaiksi Ilkan ja Pirkon edellä. Koilliseen muuttavia kanadanhanhia oli liikkeellä keskiviikkona yhteensä 21. Ne ohittivat saaren pohjoispuolelta, mutta havaittiin eteläkärjestä. Hyönteissyöjiä ei vielä havaittu, myös petolinnut puuttuivat. Retken lajimääräksi tuli 49.

Ilkka Sten tähyää ristisorsaa
Ekstraohjelmaa prikaatilaisille tarjosi Kotka-asuntoon majoittuneiden Kari Hiivolan ja Jouko Högmanderin sarvipöllöprojekti. He virittivät verkot Kotkan pihalle kahtena yönä (17. ja 18.3.). Ensimmäisenä yönä verkkoon tuli kolme sarvipöllöä, kaksi koirasta ja yksi naaras; toisena yönä sarvipöllöjä ei enää näkynyt. Ehkä muutto ei ollut vielä alkanut vaan ensimmäisen yön sarvarit olivat paikallista kantaa? Toisen yön ainoaksi saaliiksi jäi huuhkajan mentävä reikä verkossa: lintu lensi houkutuskuvaa kohti, jätti siihen kynsiensä jäljet ja ehti rikkoa verkon ennen katoamistaan yöhön. Saaren pöllöillä on huuhkajassa varomista - marras-joulukuun vaihteessa oksennuspallosta löytyneet keltaiset jalat kuuluvat ilmeisesti sarvipöllölle.

Kari Hiivola (keskellä) punnitsee rengastamaansa sarvipöllöä. Vasemmalla toinen sarvipöllö odottaa vuoroaan niinikään kokeneen rengastajan Ilkka Stenin hyvässä hoidossa. Oikealla Metsähallituksen Jouko Högmander tarkistaa kamerastaan kuvien onnistumisen.
Kaikkialla Etelä-Suomessa ihmisiä hurmanneet talven komeimmat revontulet näkyivät 17.3. illalla hienosti Örön saareen valosaasteen puuttuessa.

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Pääsiäinen Örössä 2.-6.4.2015

Teksti: Ina-Sabrina Tirri, Kuvat: Ina-Sabrina Tirri ja Antti Kause

2.4. Saavuimme Kasnäsin satamaan puoli kahden aikoihin iltapäivällä. Vene tuli laituriin, kun tavarat oli saatu autosta. Meriharakka vuodenpinnaksi. Venematkalla haahkoja näytti jo saapuneen runsaasti. Pääsiäisen Örössä työskentelevät Metsähallituksen työmiehet tarjoutuivat kuljettamaan tavarat perille, joten ei tarvinnut muuta kuin pyöräillä perässä. Tällä kertaa retkeläisiä oli vain kaksi, vaikka muitakin oli yritetty saada lähtemään mukaan. Antti Kause oli saarella linturetkellä ensimmäistä kertaa, ja minulle tämä oli toinen kerta. Heti majoittumisen jälkeen pyöräilimme eteläkärkeen staijikallion maisemia katsomaan. Myöhemmin kävimme myös pohjoiskärjessä, josta lähti kaksi lehtokurppaa, sekä illalla kylän suunnassa mulelimahdollisuus mielessä.


lauantai 28. maaliskuuta 2015

Tuulta, lumituiskua ja auringonpaistettakin

Teksti: Mauno Mustakangas, Kuvat: Riitta Honkaranta ja Mauno Mustakangas

Maanantai 23.3.2015

Saavuimme Örön saareen puolenpäivän jälkeen m/s Stellan kyydissä räntäsateessa ja kovassa lounaistuulessa. Outi Sallinen ja Riitta Honkaranta olivat ensimmäistä kertaa saarella ja Heimo Mänty toista kertaa. Minulle tämä retki oli jo kuudes. Samalla kyydillä saareen kuljetettiin traktoreita ja kaivinkoneita sekä liuta työmiehiä. Pyörä alle ja maastoon; pian saatoimme huomata, että tulevan kesän retkeilyyn (veneily, mökkeily, telttailu, melonta ym.) liittyvää infraa rakennetaan parhaillaan. Muutostöiden ihmettelyn lisäksi teimme myös lintuhavaintoja; lajeja eka päivälle kertyi yhteensä 23, parhaimpia lajeja olivat selkälokki, tukkakoskelo ja yhdeksän merikotkaa. Ja nisäkkäitäkin tarkkailimme – mm. minkin näimme uimassa.

Stella-aluksen "neitsytmatka" Örön saarelle 23..3.2015. Mukana työkoneita ja työmiehiä sekä neljä TLY.n lintutarkkailijaa

maanantai 23. maaliskuuta 2015

WINTER 2014/2015

“Finland’s winter 2014/2015” is almost an oxymoron. The past winter has been very short and mild, at least in the SW part of the country. The thermal winter (daily average temperatures dropping below 0 degrees C) started in SW Finland right before Christmas, on December 21st, but gave way to the thermal spring (daily average temperatures staying above 0 degrees C) already by the end of January (Jan 25th-26th) in the extreme SW, and by mid-February (Feb 18th-19th) in most of southern and central Finland. The December-February monthly average temperatures in SW Finland were several degrees higher than 30-year averages.

This winter’s very limited ice cover in the Baltic Sea had some effect on birdwatching in the Finnish archipelago. During cold winters, the ice cover drives wintering seabirds to the outer archipelago, where they can be observed in large wintering flocks. However, this winter only small areas of the Baltic Sea froze; most of the inner and outer SW archipelago remained open.

During December, January and February, the Bird Brigadiers visited Örö four times: Tapani Missonen on December 5th-8th; Jari Helstola, Raisa Tanner and Aarni Nummila on December 11th-14th; Mauno Mustakangas, Olavi Nurmi, Ari Linna and I on January 23rd-26th; and Jari, Raisa and Aarni again on February 20th-23rd.


keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Maaliskuun tuulia - 5.-9.3.2015

Ina-Sabrina Tirri, Jouni Saario, Roland Vösa ja Osmo Kivivuori uhmasivat  tuulta, sumua ja sadetta Örössä 5.-9.3.

5.3. Matka alkoi hyvän sään merkeissä Turusta ja Kaarinasta. Paimion pikkujoutsen ohitettiin vauhdilla, koska en osannut arvioida ajomatkaa Turusta Kasnäsiin. Kasnäsissä oltiin niin ajoissa, että ehdittiin käydä kahvilla. Satamasta ei irronnut isolokkia, mutta lokkeja oli noin 25, ilma oli kaunis ja meri aivan sula. Örö oli minulle, Ina-Sabrinalle ja Rolandille uusi paikka, mutta Osku oli jo vanha kävijä ja siksi hän otti ohjat käsiinsä. Örön satamasta löytyivät polkupyörät (malli SA int) ja maitokärry ja sitten menoksi. Pyörät ovat aivan ehdottoman tarpeelliset pelit Örössä.


sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Suhrua ja tihkua - Örö 20.-23.2.2015

Teksti ja kuvat Raisa Tanner

Seurue Aarni Nummila, Jari (Hessu) Helstola ja Raisa Tanner saapuivat saareen perjantaina klo 11.00. Venematka sujui tuttuun tapaan taksiveneen kyydillä. Olimme nauttineet Kasnäsin hotellin runsaan aamiaisen, joten perillä saaressa kuljetimme pyörillä ja maitokärryllä tavarat Sotkaan ja lähdimme heti maastoon. Hessu taisi ehtiä ensimmäisenä ulos, me muutkin heti perään. Olin tällä kertaa ottanut pyörälaukut mukaan, ja huomasin niiden kätevyyden jo heti ensimmäisellä maastokeikalla.


lauantai 7. helmikuuta 2015

AUTUMN 2014

As in the summary for spring 2014, I have compiled here some content from the trips the Örö bird brigadiers have made to Örö, now for the autumn months September - November. The material is mainly loans from their observations, partly loans from the texts in Finnish in the blog, just filtered through my experience from Örö and in general. Due to the method used, it would not give additional value to just repeat the existing observations from the data base, and especially the texts written in the blog word for word, what comes to the language. So I have again used the opportunity to make Örö reachable and familiar to the blog readers also in English, which I did earlier for the spring, and Liisa Puhakka for the summer 2014.

lauantai 31. tammikuuta 2015

Valkoisessa saaressa

Teksti: Liisa Puhakka, Kuvat: Olavi Nurmi ja Liisa Puhakka

Vuoden ensimmäinen Örö-retki tehtiin neljän hengen voimin: Ari Linna, Mauno Mustakangas, Olavi Nurmi ja minä tutustuimme parin sentin paksuisen lumipeitteen saaneeseen saareen 23.-26.1.2015. Sää oli harmaavoittoinen, taivas oli pilvessä lähes koko viikonlopun, ja lounaanpuoleinen tuuli yltyi lauantaina ja sunnuntaina runsaaseen kymmeneen metriin sekunnissa. Lämpötila pysytteli lähellä nollaa koko viikonlopun. Havaittujen lintujen yksilömäärät eivät olleet suuria, mutta retken kokonaislajimääräksi tuli talviretkeksi kohtuullinen 30.

maanantai 19. tammikuuta 2015

Tuulinen viikonvaihde Örössä 11.- 14.12. 2014

Torstai 11.12.

Kasnäsissa nautitun herkullisen lounaan jälkeen me – Jari Helstola, Aarni Nummila ja Raisa Tanner – lastasimme tavaramme veneeseen ja matka Öröseen alkoi. Reittihän on niin suojainen, ettei 16 metrin vastatuulikaan kohtuuttoman paljoa venettä ryskyttänyt. Saavuimme saareen kello 13 ja kärryllä ja pyörillä kuskasimme tavarat ”lintuasemalle”. Muita ihmisiä saaressa ei retkemme aikana ollutkaan. Majoittumisen jälkeen teimme kävellen retken saaren pohjoispäähän – eteläpuoli ei tällä tuulella erityisemmin houkutellut. Kämpille palattiin hämärässä.


keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Pieniä asioita

Teksti: Oskari Härmä ja Tarja Pajari, Kuvat: Oskari Härmä

Retkikunta Tarja Pajari, Ari Linna ja Oskari Härmä piipahtivat ottamassa talven vastaan Örön saarella pe 28.11. – ma 1.12.2014

Retkellä sää oli hieno, aurinko nousi joka päivä ja paistoikin mukavasti, ei ehkä suoranaisesti Örön saarelle joka päivä, mutta kukapa sitä niin tarkkaan on katsomaan - kaamosta emme kuitenkaan kokeneet. Välillä tuuli ja hieman ripotteli lunta, vettä, räntää ja sen kaltaista. Pakkastakin koettiin retken viimeisenä aamuna. Lintuja nähtiin ajankohtaan nähden mukavasti, ei paljoa, mutta riittävästi. Havainnot löytyvät Tiirasta, joten eipä liene liiemmin tarvetta niitä toistaa tässä.

Retken lajilistan helmi oli oksennuspallon avulla löytynyt pikkusirkku (Emberiza pusilla)

Vaikka luonto oli jo hiljentymässä talven kynnyksellä, huomasimme, että pienillä asioilla on merkitystä ja Sendarikin oli lopulta varsin suotuisa. Toki retken kohokohta, ehkäpä jopa mielekkäin lintulaji oli pikkusirkku. Sirkun löytämiseen liittyi myös monia hauskoja sattumuksia, joista tässä hieman tarkemmin.